Nyttiga mellanmål på språng

Av , MS, RDN, CSO, expert inom integrerad kost, kokboksförfattare och dietistkonsult som arbetar med Clif Bar.

De idéer och förslag som angetts nedan tillhandahålls endast för allmänna utbildningsändamål och bör inte tolkas som medicinsk rådgivning eller vård. Innehållet i den här artikeln är inte avsett att utfästa några hälso- eller näringsutlåtanden om våra produkter. Rådgör alltid med läkare eller annan behörig vårdpersonal innan du påbörjar någon fysisk aktivitet eller någon hälso- och näringsrelaterad aktivitet.

Oavsett om det handlar om en hektisk dag med ärenden, en pendelresa till skolan eller arbetet, eller häng med vänner och familjen kan det bli hektiskt under vardagen. Det är enkelt att tappa greppet om dagen om man inte är förberedd med nyttiga snacks för att ge dig energi under vägen. Att ha enkla och smidiga alternativ som är lätta att ta med men som också hjälper dig att uppnå dina hälsomål är något som alla bör överväga.

Vad gör ett mellanmål nyttigt?

Ett nyttigt mellanmål behöver inte vara likadant varje dag. Det beror på vad man behöver. Kolhydrater som fullkorn ger energi under en hektisk dag, men protein och fett kommer att hålla dig mätt mellan måltiderna.

Mellanmål som är lätta att ta med och som inte behöver kylas ner under långa dager är en annan viktig aspekt. Oavsett om du pendlar på cykel, med bil eller i kollektivtrafiken är det viktigt med praktiska, hållbara alternativ som behåller smaken och konsistensen. Se till att tänka på hur du packar ner dina mellanmål. Överväg hållbara alternativ som nedbrytningsbara och återvinningsbara påsar och behållare. När du är på språng bör du packa mellanmål som är enkla att ta med sig så att de enkelt kan läggas ner i en lunchlåda, ryggsäck eller handväska.

Det är viktigt att överväga vilken sorts mellanmål som du behöver när du är på språng. Bör det vara en lättare mellanmålsbit på 100 kalorier eller ett rejälare alternativ på 250 kalorier?

Idéer för nyttiga mellanmål på 100 kalorier

Om du behöver en enkel munsbit medan du är på språng brukar det räcka med 100 kalorier. De här nyttiga mellanmålen går snabbt att äta mellan möten eller med ena handen när du sitter fast i trafiken och utan att smutsa ner dig.

1. CLIF BAR Minis: med 108–111 kalorier och en blandning av nyttiga, växtbaserade ingredienser, detta utsökta mellanmål kan avnjutas under en cykelfärd till jobbet eller under en eftermiddagspromenad

2. 160 g blåbär eller jordgubbar

3. En bit (25 g) ost

4. Några (30 g) nötter (t.ex. mandlar, pistagenötter, valnötter, hasselnötter eller pekannötter

5. 25 g popcorn, lättsaltade och täckta med 1 tesked olivolja

6. Ett par små gurkor och 12 mandlar

7–85 g (2–3 skivor) skivad kalkon invirad i stora salladsblad

8. 20 oliver

9. 5 söta små paprikor doppade i en fjärdedel av mosad avokado

10. 15 g solrosfrön

Idéer för nyttiga mellanmål på 250 kalorier

Ibland behöver du ett större och rejälare mellanmål för att tillgodose dina behov och smaklökar. Välj ett enkelt alternativ som är cirka 250 kalorier med protein mellan måltiderna eller om du har en väldigt stressig dag eller behöver ett tillfredsställande mellanmål. 

 1. CLIF Nut Butter Bar består av en balanserad blandning av tillfredsställande näringsämnen, bland annat 6–7 g växtbaserat protein
 2. En enkel smoothie på 175 ml mellanmjölk eller mjölk utan mejeriprodukter, 1 liten banan, 60g fettsnål yoghurt
 3. Ett äpple med några mandlar
 4. 3 fullkornskex doppade i 115 g hummus
 5. Ett par valnötter i kombination med några russin
 6. 180 g fettsnål yoghurt med 4 torkade hackade aprikoser
 7. 1 skiva rostat fullkornsbröd med en halv liten skivad avokado ovanpå (strö lite lime ovanpå för att göra hålla det mer grönt!)
 8. 2 hemgjorda proteinbollar (matskedsstorlek) gjorda av 80 g jordnötssmör eller mandelsmör,
 9. 60 g havregryn, 25 g osötad, riven kokos, 2 matskedar (30 ml) honung, 2 matskedar (30 ml) mjölk och en nypa malen kanel. (det blir 8 bollar)
 10. 200 g risgrynsgröt
 11. En smörgås med två skivor tunna fullkornsbröd, 1 matsked jordnötssmör och några skivade jordgubbar.

På hektiska dagar bör du se till att förbereda dig själv med nyttiga alternativ som passar dina mellanmålsbehov!

Relaterade produkter

Relaterade artiklar