Näring för tennis: Uppladdning inför din bästa tennismatch hittills

Av

De idéer och förslag som angetts nedan tillhandahålls endast för allmänna utbildningsändamål och bör inte tolkas som medicinsk rådgivning eller vård. Innehållet i den här artikeln är inte avsett att utfästa några hälso- eller näringsutlåtanden om våra produkter. Rådgör alltid med läkare eller annan behörig vårdpersonal innan du påbörjar någon fysisk aktivitet eller någon hälso- och näringsrelaterad aktivitet.

Oavsett om du är en erfaren tennisspelare som vill förbättra ditt spel eller om du är en nybörjare som är intresserad av sporten eller liknande sporter som pickleball och padel är det viktigt att ge kroppen ordentligt med energi innan du ger dig ut på spelplanen. En ordentligt kost kan hjälpa dig att prestera på topp, oavsett av hur duktig du är, och öka chanserna för att verkligen dominera tävlingen.

Tennis kräver konstant rörelse och snabba energiinjektioner, vilket gör tennis till utmärkt konditionsträning. Det är också ett utmärkt sätt att bygga muskelstyrka och uthållighet och samtidigt förbättra koordination och balans. Allt detta utsätter givetvis kroppen för intensiva påfrestningar på kroppen. Därför är det ytterst viktigt att äta rätt kost före, under och efter att ha spelat.

Vad bör jag äta innan jag spelar tennis?

Oavsett om du tränar, spelar en vänskapsmatch eller tävlar i en tävling under flera dagar måste du ge musklerna rikligt med energi genom att fylla på kolhydraterna innan du kliver ut på tennisbanan.

Ett bra mellanmål före tennis är lättsmält och ger tillräckligt med energi så att du orkar prestera på banan. Några bra alternativ omfattar banan med några nötter, en ost- och kalkonsmörgås på fullkornsbröd, en skål med gröt med frukt och honung eller energibars. 

CLIF BAR energibars är nyttiga alternativ eftersom de ger dig en blandning av växtbaserat protein, fett och kolhydrater för att hjälpa dig att förbereda dig inför långdragna set. Vi rekommenderar att du äter en CLIF BAR 1–2 timmar för matchen.

*Innehåller fosfor som bidrar till normal energigivande ämnesomsättning.

Vad bör jag äta under en tennismatch?

Det är viktigt att fylla på med energi under matcherna för att hålla upprätthålla styrkan och energin på tennisbanan. Sikta på 30–60 gram kolhydrater i timmen om din match eller träning varar i mer än två timmar. CLIF BARs energibars är som sagt ett bra val eftersom de är enkla att ta med sig och inte behöver kylas. Andra mellanmålsalternativ på tennisbanan omfattar färsk frukt som bananer, äpplen eller en müsliblandning. Och för högintensiva set som varar mer än en timme bör du överväga CLIF BLOKS Energy Chews. Ett paket (två portioner) varje timme av de här enkla, lättuggade kolhydraterna bör, tillsammans med lite vatten, hålla dig kvar i matchen.

Utöver korrekt kost är det viktigt att dricka vatten för att få styrka, uthållighet och precision i tillslagen. Se till att dricka rikligt med vätska före, under och efter dina matcher, särskilt om du spelar i hetta. Ha vätskor nära dig på planen och sikta på minst 8–12 milliliter varje gång ni byter planhalva.

Vad bör jag äta efter att ha jag spelat tennis?

Efter en intensiv dag på tennisplanen behöver dina muskler näring för att återhämta sig och få nya krafter. Det är därför det är viktigt att äta en måltid med kolhydrater och protein inom 30 minuter efter din sista match eller träning. Vissa bra alternativ omfattar en måltid av fullkornspasta eller råris, grillad kyckling eller fisk, ugnstekta grönsaker eller ett mellanmål med grekisk yoghurt med frukt och granola.

Vad är pickleball och padel?

Om du letar efter en ny utmaning eller bara vill skaka om lite i träningsrutinerna kan du väl testa pickleball eller padel? Om du har hört talas om de här roligt benämnda sporterna, fast du inte vet så mycket om dem, finns vi till för att hjälpa dig.

Pickleball är en kombination av tennis, badminton och bordtennis. Sporten spelas på en mindre bana med lägre nät och omfattar ett lättviktigt racket och en plastboll med hål. Det är ett utmärkt alternativ för de som söker efter ett mindre fysiskt intensiv alternativ än tennis, fast som ändå vill träna på ett roligt sätt.

Padel å andra sidan liknar tennis, fast spelas på en mindre bana med väggar vid de yttersta gränserna som banar väg för spännande skott och spelsekvenser. Padel spelas ofta parvis och kräver främst snabba reflexer, strategi och precision.

Både pickleball och padel är lätt, rolig och social träning som kan bidra till att förbättra koordinationen och balansen. Om du känner suget efter ett mindre mellanmål medan du spelar är CLIF BAR Minis ett lysande alternativ, eftersom de är lätta att ta med sig och smakar gott. De finns i samma goda smaker som CLIF BAR (t.ex. Crunchy Peanut Butter och Chocolate Chip) fast i miniformat!

Hur kommer jag igång med tennis?

Precis som med pickleball och padel så är tennis mer än en fantastisk motionsform. Det är ett sätt att träffa nya personer och stärka relationer. Att registrera dig på en lokal klubb hjälper dig att komma i kontakt med andra som har samma passion som du. Samtidigt får du lektioner som kan vara ett utmärkt sätt att för att vässa dina färdigheter och på samma gång lära känna andra spelare. Om du är nybörjare bör du kolla in LTA, som är en partner till Clif, för information om att hitta en ny plats att spela på, coachningsresurser och utrustningstips med mera.

Men även om du inte har tillträde till någon klubb eller några lektioner kan du även komma ut och spela. Haffa tag i en vän eller familjemedlem och ge er ut på banorna. Du får inte bara ett utmärkt träningspass, utan även chansen att skapa några minnen för en lång tid framöver.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar