Vad är en energibar?

Av

Energibars är inte bara för hårt krävande prestationer. De är utsökta energialternativ för vardagsidrottaren.

De idéer och förslag som angetts nedan tillhandahålls endast för allmänna utbildningsändamål och bör inte tolkas som medicinsk rådgivning eller vård. Innehållet i den här artikeln är inte avsett att utfästa några hälso- eller näringsutlåtanden om våra produkter. Rådgör alltid med läkare eller annan behörig vårdpersonal innan du påbörjar någon fysisk aktivitet eller någon hälso- och näringsrelaterad aktivitet.

Energibars har blivit ett populärt energialternativ för aktiva personer som vill hålla energin uppe under träningspass eller aktiviteter som löpning, spinning eller vandring. Deras näringsämnen hjälper oss att hålla energin upp och vara fokuserade varje steg längs vägen. Men vad exakt är en energibar och hur passar den in i våra hektiska liv? Låt oss titta närmare.

Vad är en energibar?

Energibars är utformade för att vara en snabb och praktisk energikälla. De består vanligtvis med en blandning av kolhydrats-, protein- och fettingredienser och kan ätas på språng utan behovet av kylskåp eller tillagning. CLIF BAR energibars* är exempelvis består nyttiga växtbaserade ingredienser, som innehåller havregryn och finns i många olika smaker som passar allas önskemål.

*Fosfor bidrar till normal energigivande ämnesomsättning.

Innehåller energibars socker?

Kolhydrater (som socker) spelar en viktig roll inom idrottskost eftersom de är den primära energikällan för kroppen under träning. De bidrar till att förebygga utmattning och främjar en optimal prestation.1,2

Socker är en önskad energikälla för kroppen för kroppen under fysisk aktivitet* på grund dess snabba absorption och ger därför snabb energi till belastade muskler.2 CLIF BAR innehåller en blandning av snabba kolhydrater från socker och långsammare kolhydrater från havregryn, som omedelbart kan ge energi* under träningen.

*Fosfor bidrar till normal energigivande ämnesomsättning.

Vad är skillnaden mellan proteinbars och energibars?

Proteinbars är främst utformade att ätas efter en träning. De innehåller protein, vilket bidrar till att bygga upp muskeln efter ett hårt träningspass. Energibars kan du å andra sidan äta före eller under en träning. De ger dig energi genom att tillföra en balanserad blandning av kolhydrats-, protein- och fettingredienser för att hålla dig i rörelse.

När bör jag äta energibars?

Energibars kan intas före eller under ett träningspass. Många, t.ex. CLIF BAR, är utformade för att tillföra energi under uthållighetskrävande aktiviteter, t.ex. långa vandringar eller cykelturer. I sådana fall bör de intas 1–2 timmar före aktiviteten eller ätas med rikliga mängder av vatten under måttligt intensiva aktiviteter som varar längre än en timme.

Kan jag äta och en energibar som ett mellanmål?

Energibars är till för att ge energi före eller under träningspass, i synnerhet när du är på språng. De är ett mer praktiskt sätt än många andra mellanmål eftersom de är lätta att ta med sig och orsakar ingen röra. Som ett mellanmålsalternativ eller på dagar med mindre aktivitet är CLIF BAR Minis ett utmärkt val, eftersom som de finns i en mängd olika smaker för att göra dem mer intressanta.

Kan energibars ersätta frukosten?

Energibars är inte till för att ersätta måltider. Det är viktigt att äta en varierande kost under dagen för att se till att du får alla nödvändiga näringsämnen som din kropp behöver. Om du däremot tränar direkt på morgonen kan en energibar innan du tränar hjälpa dig att prestera som bäst.

Hur är skiljer sig energibars från mellanmålsbars?

Energibars är till för att förbättra din prestation under fysiska aktivitet genom att ge konstant energi och näringsintag. Mellanmålsbars är snabba munsbitar när du behöver äta något mellan måltiderna.

Referenser

1 Asker E. Jeukendrup (2008) Carbohydrate feeding during exercise, European Journal of Sport Science, 8:2, 77-86, DOI: 10.1080/17461390801918971.

2 Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Acad Nutr Diet. 2016;116:501-528.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar