Vår gemenskap

Vårt företag har alltid strävat efter att främja hälsan och välbefinnandet hos människor och på de platser vi når. Tillsammans med vårt passionerade team sträcker vi ut en hand, gör insatser för samhället och skapar genomtänkta partnerskap som bidrar till de samhällen som vi alla delar.

Vi har sammanstrålat med otroliga partner så bra frön.

750 unga maratonlöpare springer sina ärevarv

Clif ingick partnerskap med Collis lågstadieskola i Teddington i Middlesex för att utmana eleverna att genomföra ett maraton, dvs. 42 km löpning eller gång, under fyra veckors tid. Under idrottslektioner och lunchraster samt efter skolan sprang, joggade och skuttade 750 barn runt en specialutformad bana. På sista dagen slutade lektionerna tidigt så att maratonlöparna kunde fira den sista kilometern tillsammans genom att springa genom vattenspridare och vifta hemgjorda OS-facklor när de förflyttades sig i parad till mållinjen. Fler goda nyheter: de drog även in 5 500 GBP till en ny lekplats.

Det var verkligen roligt att hjälpa till att organisera det här evenemanget och se så många glada barn. T-shirtarna och Clifs energibars gjorde tillfället så speciellt, och barnen var så stolta att vara en del av ett ”riktigt” evenemang. Det hade inte gått, eller så hade det varit för dyrt för många barn. Så därför tackar vi sponsorerna jättemycket. – Förälder och organisatör

Vi brukar ha svårt att få våra barn att röra på sig. Det har varit så enkelt den här månaden. Tack! – Förälder

Efter att ha kommit i mål blev barnen fotograferade, och alla fick sitt pris, som var en CLIF BAR med chokladflarn.

Vår personal igång

Clifs europeiska team – som får energisk assistans av fem barn och sex hundar, rengjorde stränder och ”ploggade” (vilket en blandning av ”plocka” och ”jogga”) i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Spanien.

Ett bättre liv för bönder genom att minska löneklyftor

Även om fem miljoner småbrukare odlar över 90 % av världens kakao tjänar många mycket mindre än Världsbankens gräns för existensminimum på 1,90 dollar (ca 1,55 pund).1

År 2021 minskade vi löneklyftorna med 50 % för småbrukare som odlar kakao för Clif i Dominikanska republiken, vilket var dubbelt så mycket än vår första insats. Vår metodologi byggde på originell forskning som genomfördes från 2014–2018 med oberoende experter och kakaobönder i Juan Cruz de Guaranal Association. Vi förstår att lösningen inte är att bara skriva en check, utan även att hitta nya sätt att hjälpa bönderna öka sin skörd och inkomst samtidigt som de blir mer motståndskraftiga. I vårt pilotprojekt erbjöds bönderna ett unikt program under 18 månaders på plats, som ökade växternas densitet på deras arealer, gav kakaoväxter av bättre kvalitet och mångfaldiga grödor.

Tack vare de här ingreppen, goda väderförhållanden och böndernas hängivna partnerskap år 2021 nådde den genomsnittliga kakaoskörden för de här gårdarna ett sexårsrekord (8 % högre än föregående rekord som registrerats år 2016). – Det här pilotprojektet förvandlade sättet som våra bönder förstår och sköter sina gårdar på, säger Altair Rodriguez, som är dominikansk forskare inom mänskliga rättigheter och numera kakaobonde. De har lärt sig att beskära, sammanfoga, plantera häckar och förbättra jorden, men ”framför allt”, skriver hon, ”så arbetar bönderna tillsammans och blir experter inom hanteringen av sina system för trädjordbruk. Vissa kan nu faktiskt börja lära andra bönder.”

Vi på Clif tar det som vi har lärt oss i pilotprojektet för att utveckla ett mer omfattande inkomstprogram som är inriktat på kritiska grödor i våra leveranskedjor. Det här nya programmet kommer också att bygga på en originell metodologi som är en kombination av interventioner med ekonomiska incitament. Vi förstår att det här är kritiskt för vårt företag, men vi ser också ett stort behov i flera leveranskedjor och uppmuntrar andra att ansluta sig till oss att minska löneklyftorna.

”Jag utvecklas. (Egendomen) visar att produktionen till och med på mitt lilla stycke av land kommer att ha substans. Och det är tack vare projektet (med Clif Bar). – Jesús María Disla, bonde, Juan Cruz de Guaranal Association.

1 Fairtrade-stiftelse, ”Ett starkt begär av förändring inom chokladens värld,” juni 2019

Våra målsättningar